Häromdagen for jag, tillfälligt åtminstone, tillbaka i tiden åtta år. Spektaklet gick helt enkelt till så att man sammanstrålade med en samling människor som huvudsakligen försvunnit ur ens liv tillika identitet. Det var dags att möta sina demoner i form av en klassåterträff med högstadiet. Det var med en något ambivalent inställning jag bemötte detta.
En, åtminstone skenbart, vidmakthållen praxis för egen del är att undvika att älta och observera tiden retrospektivt. Jag söker ständigt att rikta blicken framåt; att inte involvera onödiga ögonblick av nostalgi och trygghet i min ekvation till utveckling eller någon form av framåtskridande. Därmed inte sagt att man skall försumma förgången tid med dess berikande erfarenheter och ljusa ögonblick, emellertid är jag av den enkla åsikten att människor tenderar att se sig om alltför ofta av olika skäl. Outforskade vatten kan ju tyckas vara ekvivalent med olycksbådande sådana, trots orimligheten i själva resonemanget. Att förebåda katastrofscenarion kan antas vara en enklare utväg, oavsett om det – ex post facto – visar sig vara korrekt eller inte. Man har inget att förlora, kan tyckas – vilket givetvis är felaktigt. Inställer man sig på katastrofscenarion repellerar man även möjligheten för succé. Det finns de extrema tänkare som anser att historien är roten till alla ständigt itererade misstag; detta då vi antar historiska händelser och resultat som någon slags modell av verkligen såsom den är och ständigt åberopar samma historiska cykel av misstag och framgång. Dock så leder detta anammade ad hoc-perspektiv ofta till feltolkningar, medveten förvrängning av information och allmän villfarelse. Naturligtvis är beaktande av historien inte helt och hållet negativ. Hur skulle vi annars lära av våra misstag? Men detta kan te sig av två sidor av samma mynt: på samma utgångspunkter som att vi lär oss något av våra erfarenheter så genererar vi möjligheter att begå dem igen som en produkt av stereotypt och enfaldigt tänkande.
Hursomhelst så fick jag nyligen möjligheten att stirra ett exempel av den förgångna tiden i vitögat. Detta manifesterades, enligt ovanstående, så att det anordnades en klassfest för min gamla högstadieklass, vilket bäddade för diverse hypoteser om människors utfall samtidigt som det stimulerade en viss genuin nyfikenhet. Förväntningar är alltid intressanta; oavsett vad som avhandlas så är bristen på data något attraktivt – något som för nyfikenheten till törst efter kunskap. Dock så är ofta förväntningar missriktade, lite beroende på vilken kontext som gör sig gällande. Illa kalkylerade och övervägda förväntningar är något av ett gissel som många människor drabbas av. Initialt har det väl egentligen inte så mycket med det explicita objektet som förväntningarna kan skyllas på, utan helt enkelt på den subjektiva och juvenila chimären om verkligheten. Det okända är ju lika delar intressant som skräckinjagande, eller hur man nu ska uttrycka det. Hursomhelst så angrep man situationen på så sätt att man hade förhoppningar på en viss konstans hos de personer som skulle träffa; givetvis vill man ju känna igen personerna och associera dem med sina respektive identiteter. Kontrasterande mot detta är förhoppningar och förväntningar på olika former av utveckling hos samma individer. På ett bitterljuvt sätt kan man konstatera att de olika hypoteserna som formades kring varje individ, tämligen ofta, infriades. Personerna var sig lika, de idkade det leverne som förutspåtts och var i största allmänhet ekvivalenta med de åtta år yngre individerna. Emellertid kan man skönja en viss trygghet i detta; att veta att personer förblir desamma. Det är väl denna trygghet som bottnar i att vi de facto har en viss given identitet och definition på existens. Ovillkorligen så såddes ett frö i huvudet som ifrågasatte sin egen persona och den egna mikroevolutionen. Bortsett från denna desillusion så var själva tillställningen mycket gemytlig. Gamla vänner att socialisera och fraternisera med är något som man allt för sällan evaluerar tillräckligt högt; att både få en uppdatering om gamla bekanta som man tappat kontakten med men som man ändå bryr sig om. Samtidigt som detta erbjöd tillfälle att delge tid till att umgås med personer som mer eller mindre kan klassificeras som själsfränder är ju något att omfamna i allra högsta grad. Jag förmodar att det är enkelt att låta individer glida iväg i denna ålder då saker sker relativt snabbt – människor flyttar utomlands och bedriver studier som man spenderar alltför lite tid med. För att citera en viss stackare i en viss bil: ”Människor växer inte på träd”. Så oavsett den uppenbara klyschan är det rättfärdigat att bejaka den förlegade identiteten – den är ju trots allt ett fundament för den nuvarande personen som man faktiskt är.